Copiii nu se nasc buni sau rai, ei se nasc copii. Acestia pot avea temperamente sau aptitudini diferite, se pot naste cu o inteligenta iesita din comun sau nu, insa nu se nasc mincinosi, timizi, neascultatori, obraznici, lenesi sau agresivi.
Atunci, cine? Cum? Unde? Cand? S-a gresit si mai ales cum putem indrepta lucrurile? Cum procedezi ca deprinderile de comportare civilizata sa fie insusite de toti copiii?
La grupa mica, mai mult ca la alte grupe, am observat manifestari negative printre copii: imbranceala, lovire, jignire, folosirea unor cuvinte urate . La grupa la care lucrez, printre cauzele care stau la baza situatiilor conflictuale, am identificat urmatoarele :
Metoda cea mai la indemana, si care nu presupune un efort deosebit pentru a sanctiona aceste manifetari, a fost folosirea unei pedepse („coltul rusinii”, „scaunelul trist”), dar rezultatele au fost de moment, iar comportamentele deranjante au reaparut.
Dupa studierea unor materiale de specialitate, am descoperit ca situatiile potential conflictuale pot fi o buna ocazie de achizitionare de comportamente sociale noi. De aceea, am incercat abordarea unei noi strategii:
Aceasta strategie de negociere cu copiii consuma mult timp, dar consider ca este un timp castigat, iar satisfactia educarii unui colectiv in care copiii s-au constituit in parteneri ai propriei formari este imensa.
Prof. Mioara Isache