Monitorizarea progresului prescolarilor
Monitorizarea progresului prescolarilor este realizat pe baza notitelor, a listelor de comportamente, a filmelor, a fotografiilor realizate zilnic de profesori in timpul activitatilor de invatare. Profesorii observa prescolarii si discuta apoi cu colega de grupa si cu parintii despre evolutia fiecarui copil. Parintii pot vizualiza pe site-urile grupelor activitatile desfasurate zilnic la gradinita.
Evaluarea dezvoltarii prescolarilor
Evaluarea Dezvoltarii Prescolarilor: Gradinita cu Program Prelungit nr. 21 Iasi, in colaborare cu Asociatia Educatorilor Ieseni (ASEDIS) si cu Centrul de Resurse pentru Educatie si Dezvoltare Iasi (C.R.E.D.), este prima gradinita publica din municipiul Iasi ce promoveaza evaluarea periodica a dezvoltarii prescolarilor. in acest sens, profesorii, parintii si consilierul scolar utilizeaza in evaluarea copilor Platforma Computerizata de Evaluare a Dezvoltarii (3-6/7 ani).
Aceasta platforma contine instrumente valide si fidele din punct de vedere stiintific. Parintii, in colaborare cu profesorii aplica o serie de chestionare, datele sunt introduse intr-un program (soft), iar rezultatele sunt generate automat. in evaluarea prescolarilor sunt vizate urmatoarele dimensiuni: competentele cognitive, competentele sociale, competentele emotionale, competentele motrice, competentele de autonomie personala, prerechizitele scolarizarii, temperamentul si personalitatea.
In cazul in care rezultatele obtinute de parinti si profesori difera foarte mult, evaluarea este reluata dupa un timp pentru a permite ajustarea reciproca a perceptiilor celor doi parteneri in educatie. In caz ca rezultatele sunt alarmante, atunci este solicitata interventia unui psiholog specializat ce evalueaza copilul si propune parintilor si profesorilor un plan indvidualizat de interventie.
Avantajele monitorizarii si evaluarii prescolarilor pe baza acestui instrument sunt urmatoarele: ofera parintilor o imagine asupra nivelului real de dezvoltare a propriul copil, ofera profesorilor o imagine clara asupra domeniilor de dezvoltare deficitare existente la grupa, ofera consilierului scolar o baza fundamentata stiintific pentru consilierea eficienta a parintilor si profesorilor.
Activitati desfasurate cu parintii
Activitati desfasurate cu parintii: activitati demonstrative, sedinte cu parintii, lectorate, activitati de consiliere parentala, schimburi de experienta intre parinti, simpozion de bune practici in educatia timpurie, cursuri de educatie parentala (tehnici de gestionare a conflictelor dintre copii si parinti, alimentatie sanatoasa in familie etc.)